info@urbanstartupproject.com
KvK-nummer: 68142536
BTW-nummer: NL857318998
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon
© Urban Startup Project 2017

Welk accelerator center? Lastig kiezen?

May 9, 2017

Welke incubator of accelerator kies je als je een startup bent? De vraag veronderstelt natuurlijk wel dat je wat te kiezen hebt. Kijkend naar het aantal aanmeldingen bij selectieprocedures van incubator- of accelerator centers kun je je afvragen of een startup wel wat te kiezen heeft. Immers worden er per selectieronde 10 of 12 startups gekozen uit honderden, zo niet duizenden, aanmeldingen. Maar goed, stel je kunt als startup kiezen waarop moet je dan letten?

 

Alle accelerator en incubator centers bieden, zo op het eerste gezicht, min of meer vergelijkbare diensten aan. Resources in de vorm van bureau, stoel, WiFi en een koelkast met cola, bier en pizza. Soms een voetbalspel of biljart. Een programma met leermodules die de startup ondernemer wegwijs maken in de veelzijdigheid van het ondernemen. En, niet onbelangrijk, toegang tot een netwerk van bedrijven, mentoren, experts en investeerders. Het ene center legt de nadruk op het netwerk, het andere center meer andere facetten als locatie of programma. Maar waar gaat het nu werkelijk om?

Als startup betaal je de diensten die een accelerator- of incubator center levert over het algemeen met aandelen. Al snel draag je 8-12% van je aandelen over aan het center. Daarvoor krijg je de resources gedurende een periode van 3-6 maanden, toegang tot het programma en netwerk gedurende die tijd. Hierin schuilt de eerste overweging. Drie maanden is heel kort en zes maanden is kort. Om je startup op gang te krijgen heb je (veel) meer tijd nodig. Minimaal een jaar zou ik zeggen! Dan het netwerk.

 

Veel netwerken bestaan vooral uit experts. Zeer zeker belangrijk. Afhankelijk van het type startup dat je bent, ICT, EHealth, FinTech of wat dan ook, heb je specifieke expertise nodig. Natuurlijk. Maar wat je vooral nodig hebt is de kennis en ervaring van mensen die zelf startup ondernemer zijn of zijn geweest. Kennis, ervaring en een netwerk hebben in de branche of markt waarin je wilt werken. Zelf een disruptief product hebben geïntroduceerd. En dat is helaas veel schaarser!

Waar ben je gevestigd? Ben je bereid om voor deelname aan een accelerator- of incubator programma te verhuizen? Al dan niet tijdelijk? Waarom niet een accelerator of incubator bij je in de buurt met een netwerk van ondernemer, mentoren en experts bij je in de buurt? Zeker een overweging om mee te nemen in je besluit.

 

En “last but not least”, wie profiteert er mee van de waarde ontwikkeling van je startup? Natuurlijk het accelerator of incubator center want zij zijn immers aandeelhouder. Maar verder? Jijzelf natuurlijk. Maar de mentoren, experts en anderen die je hebben geholpen met kennis, ervaring en netwerk? Zouden die niet ook beloond moeten worden voor die waardeontwikkeling? Ook hierop zou ik letten bij mijn selectie! Immers dan bouw je een relatie op die, ook nadat je accelerator center hebt verlaten, duurzaam is. 

 

Succes.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Welk accelerator center? Lastig kiezen?

May 9, 2017

1/2
Please reload

Recent Posts