info@urbanstartupproject.com
KvK-nummer: 68142536
BTW-nummer: NL857318998
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon
© Urban Startup Project 2017

Is de startup ondernemer te optimistisch? Lessen uit onderzoek naar startups!

May 26, 2017

 

Een van mijn aandeelhouders zei eens tegen me; “alles duurt driemaal langer en is zeker tweemaal duurder”. We hadden net het strategisch plan gepresenteerd met een voorstel aan aandeelhouders om extra te investeren. Natuurlijk had hij, naar later bleek, volkomen gelijk. Is de startup ondernemer dan altijd te optimistisch? Het lijkt er wel op! Uit onderzoek blijkt onder meer dat het valideren van aannames in het businessplan van een startup gemiddeld twee tot drie keer langer duurt dan het startup team denkt. Validatie is het tweede stadium van een startup na de ontdekkingsfase. Onderzoek toont aan dat deze fase drie tot vijf maanden duurt. Drie tot vijf maanden om de aannames in het business plan te valideren. In deze fase werken de teams aan verbetering van het product, business model, pivots, eerste betalende klanten, versterken van het team en, last but not least, seed funding.

 

 

Neem in acht dat de eerste ontdekkingsfase al vijf tot zeven maanden duurt betekent dit dat een startup minstens acht tot twaalf maanden nodig heeft om aan efficiency en daarna groei kan gaan werken. De meeste startups denken dit veel sneller te doen. Helaas, er is meer tijd nodig dan je denkt! Als startup ondernemer of startteam kun je hier maar beter rekening mee houden. Veel seed kapitaal investeerders zijn immers pas bereid in te stappen als de validatiefase is voltooid en er aan efficiëntie gewerkt kan worden. Veel incubator en accelerator programma’s zijn vier tot zes maanden. Wel heel krap om de validatie fase te voltooien en seed funding te realiseren! 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Welk accelerator center? Lastig kiezen?

May 9, 2017

1/2
Please reload

Recent Posts