info@urbanstartupproject.com
KvK-nummer: 68142536
BTW-nummer: NL857318998
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • YouTube Social  Icon
© Urban Startup Project 2017

INVESTEERDERS LASTIG? LEER DE TAAL VAN FUNDING

July 14, 2017

Om als startup te kunnen ontwikkelen en groeien heb je funding nodig. Funding is trouwens niet alleen tijdens de startup fase van belang maar essentieel in de gehele life-cycle van een onderneming. Van een startup, scale-up tot groot concern. Raden van Bestuur van beursgenoteerde ondernemingen hebben dit inzicht en voeren hierover een duidelijk gestructureerd beleid. Enerzijds voorzien zij in de behoefte van hun klanten, anderzijds besteden zij veel aandacht aan ‘Shareholder Value’ ofwel het belang voor bestaande aandeelhouders en potentiële aandeelhouders.

 

Als startup is een beursnotering nog wel wat haltes verwijderd maar het mechanisme is in hoofdlijnen hetzelfde en elke grote onderneming heeft zich (ooit) in de fase van startup bevonden.

In deze blog ligt het accent op het funden van je startup waarmee ik niets af wil doen aan het belang van je ‘business canvas’, ‘minimal viable product’, ‘social media campagnes’, selectie van je team en meer. Sterker nog, deze spelen allemaal een doorslaggevende rol in het voor elkaar krijgen van je funding van je startup. Alle topics tezamen vormen verschillende tracks in ons Urban Startup Program LAB™.

 

Delen is vermenigvuldigen

 

Terug tot funding: waar kijken investeerders naar, hoe presenteer jij je startup en je plannen en zo verder. In het Urban Startup programma besteden we essentiële en gedetailleerde aandacht aan je funding. Met deze kennis en het investeerdersnetwerk van Urban Startup Project leg je een basis voor je eerste funding-rondes en daarmee het succes van je onderneming.

 

Als ondernemer wil je jouw plannen financieren om ze te kunnen realiseren. Even naar de bank en voldoende krediet aanvragen is nooit eenvoudig geweest, maar in deze tijden voor een startup een ‘mission impossible’. Er zijn legio alternatieven, denk aan familie, vrienden, relaties, crowdfunding, business angels, strategische partijen, informal investors, venture capital, obligaties, etc. Dit scala aan alternatieven is waarop de funding in de ondernemerswereld draait. Krediet van een bank is niet meer dan een aanvulling in de totale financiering behoefte van een onderneming. De alternatieven zijn er legio maar vereisen altijd van jou het inzicht en de motivatie om te durven ‘delen’. Zo niet, dan spreek je niet de taal die vereist is om te kunnen vermenigvuldigen.

 

Overbrug de kloof

 

De praktijk bewijst dat er tijdens de startup-fase vaak een enorme kloof is tussen de ondernemer en de investeerder. Het ontbreekt aan communicatie en vertaling. Je kunt natuurlijk de schuld geven aan de investeerder ‘hij/zij begrijpt het niet’ maar als iemand je niet begrijpt is het belangrijker om te bezien hoe iemand je wel begrijpt of hoe jij de investeerder begrijpt. Zo kan de investeerder vragen hebben die je niet beantwoord of misschien zelfs (nog) niet kan beantwoorden zoals ‘What’s in it for me?’, ‘Hoe deel ik mee in succes?’ In vele situaties zien wij een ondernemer met mogelijkheden en een investeerder met interesse en kapitaal maar de kennis bij de ondernemer ontbreekt om de investeerder een plan voor te leggen hoe deze kan deelnemen, wat zijn perspectieven of exit kan zijn. Als er geen plan is, kan de investeerder dus ook geen ja zeggen of vragen stellen. Als er een slecht of onduidelijk plan is zal de investeerder eveneens ‘nee’ zeggen. Een investeerder is om deze redenen gewend om nee te zeggen. Je hebt dus eerder een ‘nee’ dan een ‘ja’. Een ondernemer met de ambitie om zijn passie, missie en visie te realiseren moet er dus een vak bij leren ‘de taal van funding’. Alleen dan kun je met investeerders praten.

 

Als ondernemer heb je twee producten

 

De aandeelhouder of kredietverschaffer klein of groot (bij voorbeeld via obligaties of crowdfunding) is ook een soort klant en zeker een belangrijke doelgroep. Je onderneming ‘presenteren’ naar stakeholders en goed funden is dus ook één van je producten. Ook bij funding moet je marktanalyse doen, reclame maken en mensen over de streep halen.

De taal van funding is dus een keuze en als je de taal steeds beter beheerst, kan het juist je bedrijfsplan ondersteunen en zelfs versnellen! Het alternatief is de taal niet willen beheersen. Dan kies je om je leven lang tegen de grenzen van je financiële mogelijkheden aan te botsen.

 

Jouw funding regelen kan je leren

 

De mentoren, experts en coaches van Urban Startup zijn mensen uit het ondernemerschap en de top managementlagen die gewend zijn te werken met funding en zij beheersen deze taal. Deze mensen en Urban Startup vormen een organisatie en hebben het ‘delen’ in de genen zodat wij samen met de startup kunnen vermenigvuldigen. Niet alleen kunnen wij helpen de kloof tussen jou en de investeerder te bouwen en daarmee de kloof te overbruggen, wij kunnen één van jouw eigen investeerders worden. Eén van de krachten van Urban Startup Project is dat je ook de taal van funding leert. Iets waar je de rest van je leven van profiteert.

Vele succesvolle ondernemers hebben hun vliegende start in de startup fase te danken aan goede funding op het juiste moment tegen redelijke condities. Denk aan onder meer Steve Jobs, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Jeff Bezos, Larry Page en Sergey Brin, en vele duizenden anderen.

 

Over Urban Startup Project

 

Het acceleratorprogramma van Urban Startup helpt je om je product te ontwikkelen, je doelgroep te vinden en je onderneming, cultuur en merk op te bouwen maar ook om tijdens deze voortgang op de juiste wijze een propositie te presenteren aan - en inhoudelijk te onderbouwen naar aandeelhouders en stakeholders. Het verkrijgen van funding is geen separaat onderdeel of activiteit in je startup. Het is onlosmakelijk verbonden aan je passie en je missie. Uit onderzoeken blijkt dat het ontbreken van Funding is één van de grootste faalfactoren van startups. Anderzijds is het verkrijgen funding één van de doorslaande succesfactoren. Urban Startup heeft hetzelfde belang als jou en je startup. Daarom krijgt Funding van je startup bij Urban Startup de volle aandacht die het verdient.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Featured Posts

Welk accelerator center? Lastig kiezen?

May 9, 2017

1/2
Please reload